Singapore Art Centre

Singapore Arts Centre, Façade and Main Shell Superstructure.  A collaboration between Atelier One, DP Architects & Michael Wilford & Partner.
The form evolved by working with the wind, quantified by use of wind tunnel testing. The shading devices were developed by tracking the sun's path.  One system, configured differently, was used to account for the varying sun over the 3-dimensional surface.

Architect: Michael Wilford & Partner + DP Architects, Client: Singapore Ministry of Public Works, Completed: 2003

Awards: Singapore Architecture Awards 2003, RIBA Worldwide Award 2005

 
 Courtesy of DP Architects

Courtesy of DP Architects

 
 Courtesy of DP Architects

Courtesy of DP Architects

 
 Courtesy of DP Architects

Courtesy of DP Architects

 
 Photograph © xPACIFICA

Photograph © xPACIFICA