Gardens by the Bay

National Parks of Singapore constructed the Gardens by the Bay project, which is a 54-hectar waterfront park at the centre of the new business and leisure district situated to the south of Marina Bay. The masterplan, inspired by the form of an orchid, sought to encompass the best of Singapore’s horticulture and technology with an exemplary approach to environmental sustainability and education.

The Supertrees are a series of magical vertical gardens that range from 25m - 50m in height. In addition to magnificent ways of displaying plants, these superstructures are the environmental engines for the cooled conservatories, located at another part of the garden, and the energy network backbone across the site. They include devices for water harvesting, air in-take and exhaust, photovoltaic arrays and solar collectors as well as providing an iconic landmark for the scheme and Singapore.

Two glass conservatories are being built to house plants from around the globe; the conservatories are the largest free spanning glass conservatories ever to be built and require a high performance envelope in which the structure plays an integral part by being the lightest possible structure to allow the maximum amount of sunlight in. To minimise the energy used to cool the two conservatories, massive heat exchangers and dehumidifiers run day and night to maintain conditions suitable for the planting. The excess heat produced by the conservatories is used and finally expelled via the Supertrees.

As part of the Gardens by the Bay development, Atelier One & lead designers Grant Associates, are developing the 136m long aerial walkway to connect the Environmental Trees in the Supertree Grove. The aerial walkway is proposed to mimic the tree top walkways so synonymous with Australia. Obviously, it differs in that it is suspended from the Supertrees via extremely light and sensitive skins. The walkway is designed with very specific criteria in mind - due to the sensitivity of the walkway it will be designed only for a limited capacity and use.

Architects: Wilkinson Eyre, Landscape Architect: Grant Associates, Environmental Engineers: Atelier TenClient: National Parks, Singapore, Completed: 2011

Awards: World Building of the Year Award 2012: World Architecture Festival, IStructE Structural Awards 2013, RIBA Lubetkin Prize 2013, SSSS Structural Steel Awards 2012, Institute of Structural Engineers Singapore Awards 2012, British Expertise Awards 2013, The Singapore Architectural Design Awards 2013,  Design of the Year at the President’s Design Awards 2013

 
Photograph © Craig Sheppard, Courtesy of Wilkinson Eyre

Photograph © Craig Sheppard, Courtesy of Wilkinson Eyre

 
Photograph © Craig Sheppard, Courtesy of Wilkinson Eyre

Photograph © Craig Sheppard, Courtesy of Wilkinson Eyre

 
Photograph © Craig Sheppard, Courtesy of Wilkinson Eyre

Photograph © Craig Sheppard, Courtesy of Wilkinson Eyre

 
Photograph © Jordan Tan, Courtesy of Wilkinson Eyre

Photograph © Jordan Tan, Courtesy of Wilkinson Eyre

 
Photograph © Dom Romero, Courtesy of Wilkinson Eyre

Photograph © Dom Romero, Courtesy of Wilkinson Eyre

 
Photograph © Tommy Ga-Ken Wan

Photograph © Tommy Ga-Ken Wan